Istorija

Aloja je prava medicinska riznica o čijim su se lekovitim moćima prenosila iskustva vekovima, s kolena na koleno. Ova čudotvorna biljka se spominje još u Starom zavetu 6000 godina pre Hrista. Recepture koje sadrže aloju pronađene su i na mesopotamskim glinenim tablicama 2200, godina p.n.e.koje su nađene u gradu Nipuru. Pisani opis lekovitih svojstava aloje pronađen je u starom Egiptu između kolena jedne mumije na papirusu iz 1550.godine p.n.e.

Prvi detaljan opis ove biljke dao je Dioscorides u periodu od 41 – 68 godine naše ere. Naveo je da ova biljka donosi miran san, čisti stomak, leči opekotinw, genitalne upale i dr. Između 10. i 13. veka aloja je opšte prihvaćeno sredstvo za lečenje širom Evrope. Od 13.do 15. Veka ulazi u englesku medicinu kao sredstvo za lečenje spoljnih rana i bolesti.

Godine 1720.naučnik Carl Von Linne prvi put je upotrebio naziv Aloe Vera za ovu biljku, koja je danas poznata kao Aloe Barbadensis Miller (po boraničaru Miller-u).

Do 19. Veka objavljeno je na stotine naučnih radova u kojima se opisuju lekovita svojstva ove biljke. Na Floridi je 1912.godine osnovana prva komercijalna plantaža Aloe Vere.

Još nešto iz istorije:
– glavni hirurg Napoleona je lečio povrede ranjenicima
Na crtežima vaza iz Egipta mogu se uočiti crteži aloje Faraoni su verovali da je to eliksir za dug život.

Kristofer Kolumbo je izjavio, da postoje četri biljke koje su čoveku neophodne u životu: pšenica, grožđe, maslina i aloja.

Karakteristike

Lekovita biljka Aloe vera potice iz Severne Afrike, izgledom podseca na kaktus i u sebi sadrzi dosta vode. Aloja je bogata vitaminima i mineralima, pogotovo vitaminom C, E i cinkom. Ona ima antibakterijsko delovanje pa zbog toga uspesno sprecava sve vrste infekcija. Biljka sabljastih, špicastih listova, sa testerastim ivicama, koji po obliku podseća na ružu izraslu iz zemlje. Iz sredine ruže raste cvetna drška koja se završava u vidu žutog ili crvenkastog cveta. Aloja spada u porodicu ljiljana, a cvet podseća na cvet istočnog ljiljana. Visine je 75 – 120cm, sa 12-15 listova. Listovi su najviše široki 10-13cm. Težine je 0,7- 1,5kg. Ova biljka se kultiviše na plantažama doline reke Rio Grande, južni Teksas.

Poznato je oko 300 podvrsta aloje od kojih samo nekoliko poseduje lekovita svojstva, a najlekovitija od svih je Aloe Barbadensis Miller. Sveži sok koji iscuri iz tek odsečenih listova deluje baktericidno na različiti broj mikroorganizama.

Ova veoma lekovita biljka našla je primenu u farmaceutskoj i kozmetickoj industriji posebno za proizvodnju krema za lice i losiona za negu tela. Koristi se za lečenje akni. Aloe vera losioni i gelovi se upotrebljavaju kao zaštita protiv sunca i lek protiv opekotina izazvanih preteranim izlaganjem suncevoj svetlosti.

Ovaj sok sadrži:

Vitamini: A, C, E i vitamini B grupe

Oligoelementi i minerali: K – kalijum, Na- natrijum, Ca- kalcijum, Mg- magnezijum, Cu- bakar, Zn- cink, Cr-hrom i Fe- gvožđe.

Enzimi: amilaze i lipaze ,enzimi koji potpomažu razlaganje masti i šećera

Šećeri: monosaharidi i polisaharidi

U soku su prisutni i antrakinoni, lignini, saponini, biljni steroli, salicilna kiselina, i aminokiseline ( aloja sadrži 20 od ukupno 22 esencijalnih i 7 od 8 neesencijalnih aminokiselina).

Aloe Vera Gel – čist sok od Aloe je dobijen ceđenjem iz srži lista biljke Aloe Vere. Upotrebljava se kao biostimulans za unutrašnju upotrebu. Aloe Vera Gel je zbog svog sastava jedan od najbolih mogućih dopuna ishrani modernog čoveka.

Lekovita svojstva

– ubija bakterije,gljive i spore,
– stimuliše rađanje novih zdravih ćelija,
– odstranjuje otrovne materije,
– deluje imunostimulatorno,
– ubrzava zarastanje rana, opekotina i postoperativnih rana,
– smanjuje upale i bolove na koži i u organizmu,
– reguliše metabolizam,
– upija UV zrake,
– zaustavlja osteoporozu i sklerozu,
– podmlađuje i jača organizam.

Upotreba soka dobijenog od Aloje:

Preventivno 3 puta po 1 supena kašika dnevno,30- 60 minuta pre jela na prazan želudac.

– kod lakših oboljenja(bolesti kože, lakše infekcije): 3 puta po 2 supene kašike soka dnevno.

– kod težih oboljenja ( teške infekcije, tumori, dijabet, grip, hemioterapija i dr. ): 3 puta dnevno po 50-100ml soka tri meseca, a zatim smanjti na max . 50ml ( 3 x dnevno).

Sok se može razrediti sa negaziranom mineralnom vodom ili sveže ceđenim sokom i piti u toku dana umesto vode.