Anđelika je vrlo krupna, snažna i lepa, do 2-3 metra visoka zeljasta biljka. Rizom je mesnat, krupan, kratak i gusto obrastao dugačkim korenjem. Neki primerci dostižu težinu i do 3kg. Stablo je pravo, šuplje, na osnovi kao ruka debelo i crvenkasto, oblo pri vrhu razgranato. Listovi su triput perasto usečeni, vrlo krupni (do 3m) i na osnovi mahurasto obuhataju stabljiku. Na vrhu stabljike su štitaste cvasti zelenkaste ili žućkaste boje. Plod je jajolik, pljosnat i krilat, do 7mm dugačak i do 5mm širok, žućkastobeličaste boje. Miris i ukus plodova je prijatno aromatičan. Cveta u toku jula i avgusta.

Andjelika

Divlja anđelika  (Angelika silvestris L.) raste u našoj zemlji  Srbiji po livadama i vlažnim šumama uglavom na visinama od 1500-2500 metara. Ova vrsta je takođe lekovita, ali sadrži manje etarskog ulja pa je i njena lekovitost manja.

Anđelika je jedinstvena po vrlo ugodnom aromatičnom mirisu koji se potpuno razlikuje od morača, peršula ili anisa. Čak je i koren aromatičan, ali aktivni principi anđelike podložni su brzom propadanju.

Ukusa je najpre oslatkog, a zatim aromatično ljutog.

Anđelika je jedina lekovita aromatična biljka nordijskog porekla. Kao lek anđelika se prvi put pominje 1244 godine, kao lek protiv kuge, a zatim i u Milanu 1510 godine bio je u širokoj upotrebi kao lek protiv kuge.

Komercijalno gajenje je uglavnom fokusirano na proizvodnju korena. Proizvodi se u Poljskoj, Holandiji, Francuskoj, Belgiji, Švakcarskoj i bivšoj Čehoslovačkoj, i to 1000 litara eteričnog ulja.

U nekoliko londonskih parkova anđelika raste kao samonikla biljka već nekoliko generacija. Do pre nekoliko godina bilo je uobičajno u predgađu Londona, na severnoj i zapadnoj strani, videti anđeliku, a ljudi su posedovali i postrojenja za preradu, u medicini i kulinarstvu  visoko cenjena.

Gajenje: Anđelika uspeva na lakom rastresitom, plodnom i močvarnom zemljištu. Seme se mora posejati čim sazri jer vrlo brzo gubi klijavost. Dobijeni rasad se rasađuje na rastojanju 80x80cm. Često se okopava i navodnjava. Cveta druge ili treće godine. Iako joj je prirodno stanište vlažno zemljište ona može izdržati i ozbiljan zimski mraz. Biljku ne napadaju insekti i baštanske štetočine, osim štetočina koje koje se mogu naći na listovima celera i spanaća.

Sastav: Rizomi i korenje sadrže 0,3-1% etarskog ulja, oko 6% smole, pektina, sitosterola, kumarina, valerijanske kiseline, i anđeoske kiseline i drugih materija. U plodovima ima 0,5-1% etarskog ulja, oko 16% masnog ulja, kumarina i drugih sastojaka. Etarsko ulje se u svetu proizvodi u industrijskim količinama, najviše u zapadnoj Evropi, destilacijom samlevenih plodova rizoma i korenja. Glavni satojak ulja je felandren. Ulje je vrlo skupo. Najviše ulja potroše fabrike raznih desertnih pića.

Balzam od anđelike se dobija ekstrakcijom korena sa alkoholom, evaporacijom i ekstrakcijom ostatka etrom. Dobijeni balzam je braon boje i sadži Anđelika ulje, vosak i smolu koja draži puća i kožu.

Već  nekoliko hiljada godina anđelika se koristi kao lek i začin. Njen jedinstven ukus je bio osnova za korišćenje kao slatkiša u vremenu kada je šećer bio izuzetno redak.

Na jugu Francuske uzgajaju Anđeliku, jer velike količine kupuju poslastičari i mogu se dobiti visoke cene za ovu biljku. U destilerijama za proivodnju džina koriste je u kombinaciji sa bobicama kleke, a u poslastičarstvu za poboljšavanje ukusa  ratluka. Od davnina Anđelika je bila jedan od glavnih sastojaka likera i pića, za doterivanje aroma vina. Ulje anđelike je veoma skupo. Od 100kg semena dobije se 1 litar, a od korena 0,15-0,3litra. Pored ovih primena anđelika se upotrebljava i u industriji parfema.

Prinos pri gajenju: Prinosi korena se razlikuju i to 7-9t/ha kod jesenje sadnje, 5-6t/ha kod prolećne sadnje 3-4t/ha kod direktne setve, Od jedne tone svežeg korena dobija se oko 1kg etarskog ulja. odnos svežeg i suvog korena je 4:1.

Lekovita svojstva: Deluje na želudačno crevne organe, olakšava varenje, odstranjuje gasove i teškoće koje zbog toga nastaju. Nije škodljiva i ne izaziva naviku. Zbog prijatnog mirisa svi je rado uzimaju. Čaj je prijatan jer je aromatičan i povoljno utiče na raspoloženje bolesnika.

Anđelika je dobar lek za prehladu, zapaljenja pluća i reumatizam, kao i oboljenja urinarnog trakta, mada je trebaju izbegavati pacijenti koji imaju tendenciju ka dijabetesu, jer izaziva povećanje šećera u urinu.

Čaj od Anđelike upotrebljavati kod poremećaja varenja, opšte slabosti i hroničnog bronhitisa. Čaj se priprema od korena ili plodova anđelike.

Anđelika se već dugo upotrebljava kao lek protiv gripa prehlade i kašlja jer deluje kao sredstvo za iskašljavanje, i posebno se preporučuje kod lečenja bronhitisa. Ekstrakt korena može ublažiti bol u leđima, a koristi se i kod reumatizma i gihta. Ulje anđelike deluje protiv bakterija i gljivica. Najnovija naučna istraživanja pokazuju da aktivne komponente iz anđelike imaju primenu u lečenju tromboze i psorijaze.

recept4

Protiv gasova

Protiv gasova se koristi čaj od korena anđelike koji se priprema na sledeći način:

Preliti 30 g iseckanog korena sa 500 ml ključale vode i ostaviti da odstoji 10 minuta.
Pripremljeni napitak uzimajte po dve kašičice tri puta dnevno pre obroka. Možete i da žvaćete sirove listove i koren anđelike.

recept3