Badem (Amygdalus communis L.) je oko 5m visoko drvo sa duguljastim, šiljatim, po rubu oštro testerastim listovima i vrlo lepim ružičastim cvetovima, prvim vesnicima proleća.

U 18. veku španski moreplovci su ga doneli u Kaliforniju, koja je danas postala jedan od najvećih proizvođača badema u svetu.

Plod je duguljasta koštunica, sa zelenim maljavim epikarpom i slabo mesnatim mezokarpom koji se osuši i otpadne još dok je badem na drvetu. U endokarpu – koštunici ima jednu, a retko dve semenke.

Postoje dvije vrste badema: slatki badem (Prunus amygdalus dulcis) – to je badem koji skoro svakodnevno konzumiramo – i gorki badem (Prunus amygdalus amara).

Gorki badem izgledom je nešto širi i kraći od slatkog, ali je gorak nije jestiv. Međutim gorki badem je odličan izvor vitamina B17 ( ali otrovan i lekovit).

SASTAV:

U semenu gorkog badema ima 40-55% masnog ulja, oko 25% proteina, do 5% šećera, sluzi, gume, 2,2 – 4% amigdalina, bezbojnog kristalnog heterozida od kog potiče gorčina, lekovitost i otrovnost gorkog badema.

U prisustvu vode i enzima emulzina amigdalin prelazi u etarsko ulje .U slatkom bademu ima više šećera i ulja, a nema cijanogenetskih heterozida.

Bademi su dobar izvor vitamina E, kalcijuma, fosfora, gvožđa i magnezijuma. Sadrži i cink, selen, bakar, nijacin i vitamin B2.

Lekovita svojstva:

• Pomaže normalnom funkcionisanju nervnog sistema. Bademi su izvor mnogih sastojaka koji su potrebni za pravilan razvoj i rad mozga i nervnog sistema. Preporučuje se deci u razvoju – mnoge majke daju svojoj deci bademovu ujutro, umesto obične vode (dovoljno je potopiti nekoliko badema u vodu, sa ili bez ljuske, preko noći).

• za jačanje i dobar rad srca. Vitamin E iz badema je antioksidant i smanjuje rizik od srčanih oboljenja.
Magnezijum iz badema povoljno utiče na smanjenje rizika od infarkta;

• regulisanje nivoa holesterola: povećanje nivoa HDL – i smanjuje nivo LDL;

• dobar izvor folne kiseline tako da pomažu smanjenje nivoa homocistina, koji deluje na začepljenje arterija;

• neguje kožu i kosu – Bademovo ulje neguje nežnu kožu beba, hrani i hidrira stariju kožu;

• pomaže detoksikaciju i smanjuje rizik od kancera debelog creva;

• utiče na smanjenje skoka šećera i insulina u krvi, nakon obroka, i na ovaj način štiti od dijabetesa;

• jača zube i kosti;

• daju energiju: Bademi sadrže mangan, bakar i riboflavin pomažu u stvaranju energije;

• deluje kao prevencija Alchajmerove bolesti;

• protiv zatvora (konstipacije);

• sprečava nastanak kamena u žuči;

• korica badema sadrži 20 flavonoida, koji udvostručuju ukupno antioksidativno djelovanje badema.

Upotreba:

Ishrana – Koriste se u ishrani mogu se jesti sirovi ili pečeni. Mogu se dodavati salatama i jelima, a konzumirati i u obliku mleka. Najbolje ih je jesti na prazan stomak kako bi se obezbedila što bolja apsorpcija hranljivih sastojaka .

Ostatak od samlevenih badema koji ostaje pripravljenju bademovog mleka koristi se za pravljenje maski.

Voda od gorkih badema, Aqua Amygdalae amarae, deluje kao narkotik i sedativ. Često se prepisuje sa morfinom.

Seme slatkog badema služi za izradu Emulsio Amygdalarum dulcium, a od ulja se pravi Emulsio oleosa, jedno od najboljih biljnih ulja, vrlo cenjeno u kozmetici i često falsifikovano.

Napomena:

Bademi sadrže oksalate, i osobe koje imaju problema sa bubrezima i žuči treba da izbegavaju bademe.

Bademovo mleko

Potrebno je:

1 jogurtska čaša očišćenih bademovih semenki
4 jogurtske čaše vode
1 mala kašičica meda

Priprema:

Bademe preliti hladnom vodom i ostaviti da odstoje u vodi preko noći. Ujutru ocediti i staviti u blender. Dodati 4 čaše vode i blendirati sve dok se bademi ne pretvore u najsitnije čestice. Sve dobro procediti i dobijeno mleko zasladiti po želji.
.