Bolesti jetre i žučnih puteva

JETRA (HEPAR)

Jetra je najveća žlezda čovekovog organizma. Njena težina iznosi oko 1,5 kg. Nalazi se u gornjem desnom delu trbušne duplje ispod dijafragme i u normalim prilikama ne prelazi ispod luka rebara.

Najvećim delom ispod desnog rebarnog luka, a njen mali deo završava ispod levog rebarnog luka.
Jetra je dvostruka žlezda: kao žlezda sa spoljnim lučenjem luči žuč, a kao žlezda sa unutrašnjim lučenjem obavlja mnogobrojne funkcije (produkcija antitela, detoksikacija i dr.).

jetraNajmanja funkcionalna jedinica jetre je hepatocit koji ima moć dobre replikacije a samim tim i jetra moć regeneracije. Sastoji se od levog i desnog režnja koji je i veći. Jetra je kod zrele i zdrave osobe mrko – crvene boje, čvrste konzistencije, krta i trošna. Površina joj je glatka i obavijena tankom ali čvrstom sopstvenom kapsulom i trbušnom maramicom.

Ovaj organ poseduje dva krvotoka. Prvi služi za ishranu samih jetrenih ćelija a čini ga jetrena arterija sa svojim granama, dok drugi donosi jetri krv iz probavnih organa koju ona mora da preradi, a čini ga portna vena sa svojim granama. Jetra stalno proizvodi i luči žuč, koja se jednim delom odvodi u duodenum, a drugim u žučnu kesu. Bogata je krvnim sudovima i sadrži oko 900 g krvi koju dobija na način koji je opisan.

Jetra igra bitnu ulogu u metabolizmu proteina, masti i ugljenih hidrata, a ima i zaštitnu funkciju. Ona je skladište vitamina B12 i E, i u njoj se odigrava na hiljade hemijskih reakcija. U slučaju nekog neuobičajenog stanja organizma kao što je npr. krvarenje, krv koja je uskladištena u jetri ići će u cirkulaciju tako da koliko -toliko nadoknadi izgubljenu krv. U toku varenja kroz portnu venu za jedan sat prođe 100 litara krvi.

Jetra je velika biohemijska laboratorija prerade hranljivih materija, proizvodnje krvnih proteina, žuči i holesterola, skladište glikogena, vitamina i gvožđa, velika prepreka ulasku otrova, lekova i bakterija u krvotok i dr. Jedan od najvitalnijih organa organizma.

ŽUČNA KESA – MEHUR (VESICA PELLEA) I ŽUČNI KANALI (DUCTUS CYSTICUS,HEPATICUS ET CHOLEDOCHUS)

Žučna kesa – mehur je organ kruškastog oblika dug od 8-11 cm, smešten ispod desnog rebarnog luka, koji služi kao rezervoar za žuč, koja se opet u njemu koncentriše i postaje tri do četiri puta gušća od one koja dolazi iz jetre. Žuč se stvara u jetri. To je zlatno – žuta tečnost gorkog ukusa, koja se satoji od vode, malo sluzi, nekih soli, žučne kiseline i žučne boje. Najvažniji sastojak su žučne kiseline koje imaju važnu ulogu u razgradnji masti i takođe pomažu dejstvo nekih enzima pankreasnog soka. U jetri se stvara od 0,8 do 1 litar nekoncentrovane žuči za 24 sata, a u žučnu kesu može stati oko 40 cm3 žuči.

Upala žučne kese može da izazove pojavu jakih bolova ispod desnog rebarnog luka, koji se refleksno šire i osećaju u predelu desne lopatice. Od sastojaka žuči mogu da se stvore kamenčići – konkramenti. Ako kamen dospe u kanal žučne kese ili u žučovod takođe izaziva jake bolove u napadima. U slučaju učestalih bolova obratiti se hirurgu i fitoterapeutu.

Lekovito bilje u terapiji oboljenja žučne kese

Najčešći uzrok tegoba sa žučnom kesom jeste kamen u žuči. U mnogim slučajevima kamen je toliko sitan da može biti izbačen iz tela, a da to i ne primetite, ali mogu biti i veći od 3cm. Od osoba koje imaju kamen u žuči tek svaka peta ima simptome oboljenja.

Uzimanje pilula za kontracepciju i hormona tokom meno pauze povećava rizik od kamena u žuči, kao i lekovi za sniženje nivoa holesterola u krvi. Gojazne osobe i one koje pate od zatvora češće oboljevaju od kamena u žuči.

Zdravlju žučne kese doprinosi upotreba gorkih biljaka: potočarka, cikorija, artičoka, ruzmarin, šafran.

Nekoliko saveta da izbegnete oboljenja žučne kese
– ograničite unos životinjskih masti (jaja, sir, punomasno mleko, crveno meso),
– jedite dosta povrća i voća, naročito: grejfrut, grožđe, kruške, košunjavo voće,
– ne preskačite obroke, naročito doručak,
– svakodnevno popijte sok od pola limuna u čaši mlake vode,
– posle ručka i večere popijte šolju kafe,
– svakodnevno šetajte (ali brzim hodom) bar 20 minuta,
– svakodnevno uzimajte po kašičicu maslinovog ulja i
– uzimajte 1000 – 1200mg vitamina C.

Od lekovitog bilja u lečenju oboljenja jetre i žučnih puteva koriste se: maslačak, nana, podubica, hajdučka trava, krušina, trava iva, morač, kičica, i drugo bilje.

Recept br.1: Protiv zapaljenja žučne kese (holecistitis)

Pomešati 40g nane, po 10g kantariona, odoljena, podubice i maslačka. Od dobijene smeše bilja uzeti tri supene kašike i preliti sa 500ml ključale vode. Poklopiti, ostaviti da odstoji 8 sati, zatim procediti i piti tri puta dnevno po 150ml čaja (jogurtska čaša).
Jesti u toku leta što više dinja

Recept br.2: Rastvaranje kamena u žučnoj kesi

Posle doručka, ručka ili večere jesti po 300-500g svežih, ušećerenih jagoda, začinjenih sa sokom od pola limuna. Jesti jagode 10 dana.
Nastrugati 1 crnu rotkvu (Raphanus sativus), zatim je posoliti sa malo soli, a zatim dodati kašiku sitno iseckanog peršunovog lista, i sitno nastruganog ploda morača. Nakon 10 minuta iscediti sok. Dobijeni sok piti pre doručka, ručka i večere po 50ml. Ostatak od ceđenja pojesti za doruča i večeru. Salatu jesti svaki drugi dan dok tegobe ne prestanu.

Recept br.3: Akutno zapaljenje žuči
Piti po 100ml slatkog vina od grožđa (šira) tri puta dnevno i to pre doručka, ručka i večere, kao i po 100ml posle obroka. U nedostatku slatkog vina jesti po 40g grožđa sa parčetom jučerašnjeg hleba. Terapiju sprovoditi 10 dana.

Lekovito bilje u terapiji oboljenja jetre

Mnogi preparati za lečenje jetre sadrže ekstrakte pitome nane, očejnice, vodopije, maslačka, smilje, oman i dr. bilje.

Recept br.1: Upala jetre (hepatitis)
Pomešati po 30g nane, trave ive i podubice i 10g morača.Od dobijene smeše bilja uzeti tri supene kašike i preliti sa 500ml ključale vode.Poklopiti, ostaviti da odstoji 8 sati,zatim procediti i piti tri puta dnevno po 150ml čaja( jogurtska čaša).

Recept br.2: Protiv ciroze jetre
Pomešati po 30g ruse, hajdučke trave i nane, i dodati 10g klekinja. Od dobijene smeše bilja uzeti tri supene kašike i preliti sa 500ml ključale vode, kuvati 3 minuta. Poklopiti, ostaviti da odstoji 6 sati, zatim procediti i piti tri puta dnevno po 150ml čaja (jogurtska čaša) pre jela.