Bolesti koštanog sistema

Bolesti koštanog sistema: reuma, išijas, arthritis, diskus hernia

Kosti su čvrsti organi, beličaste boje koji su deo skeleta (kostura). Kostur se sastoji od kostiju, hrskavice i ligamenata. U čovekovom telu ima oko 200 kostiju. Uloga kostiju je da telu pruži čvrst oslonac i zaštitu za meke delove organizma – organe (mozak, srce, pluća, creva, bubrege itd.). Po obliku se dele na duge, kratke i pljosnate. Duge kosti se nalaze u ekstremitetima (nogama i rukama), a kratke u šakama, stopalima i kičmi. Šupljine kostiju ispunjava posebna masna tvorevina nazvana koštana srž, koja igra važnu ulogu u stvaranju eritrocita.

kostani-sistemKost je izgrađena od koštanog tkiva. Vrlo složeni procesi odigravaju se u toku razvoja i rasta kostiju. Ovi procesi nazivaju se okoštavanje, a omogućuju nastanak i rast kostiju. Okoštavanje se vrši na taj način što mlade koštane ćelije i razni neophodni sastojci krvi prodiru u opne i hrskavice u preobraze ih u koštano tkivo. Poremećeji okoštavanja mogu izazvati razne nepravilnosti u obliku i funkciji kostiju.

Pravilna ishrana, ispravno držanje tela, pri sedenju i kretanju imaju veoma važnu ulogu u razvoju i rastu kostiju, naročito kod maladih osoba. Prelom – faktura kostiju nastaje kada je dejstvo sile jače od otporne snage kosti. Na mestu preloma stvara se novo koštano tkivo koje spaja delove polomljene kosti i kost zarasta.

Kost sa zglobovima i mišićima spada u organe za kretanje. Kosti su pasivni, a mišići aktivni organi za kretanje.

Kost može da oboli zbog raznih infekcija. Tako mogu da se zapale pokosnica i koštano tkivo. Zapaljenje koštanog tkiva naziva se osteomojelitis.

Koštani sistem čovjeka čine kosti glave, trupa i udova (ekstremiteta ).

Kosti glave se sastoje od kostiju lobanje i lica. Lobanju grade čeona kost, temena kost, potiljačna kost (sa otvorom za prolaz kičmene moždine), slepoočna kost, te sitasta i klinasta kost. U lobanjskoj čahuri se nalazi mozak, a u slepoočnoj šupljini čulo sluha i ravnoteže. Kosti lica su jagodična, gornjovilična, nosna, nepčana, suzna, donjovilična, podjezična kost i ralo (pregradna kost nosne šupljine). Zubi su smešteni u gornjoviličnoj i donjoviličnoj kosti
Skelet trupa čine: kičma, rebra i grudna kost. Kičma je osnovni deo skeleta, na koji se nadovezuju svi ostali delovi. Sastoji se od 33 – 34 pršljena (7 vratnih, 12 grudnih, 5 slabinskih, 5 krstičnih i 4 – 5 repnih). Šupljine u sredini pršljenova obrazuju kičmeni kanal u kome je kičmena moždina. Grudni kičmeni pršljenovi na svojim nastavcima nose rebra. Ima ih 12 pari. Prvih sedam su spojeni hrskavicom, a posljednja dva se završavaju slobodno. Tako grudni pršljenovi, rebra i grudna kost grade grudni koš u kojem su pluća, srce i najveći krvni sudovi.

Skelet udova čine: rameni pojas i kosti gornjih udova, te karlični pojas i kosti donjih udova. Rameni pojas čine lopatica i ključna kost. Pokretni deo gornjih udova sačinjavaju kosti ruke: ramena kost, lakatna kost i žbica i kosti šake. Karlični pojas čine tri parne kost: bedrenjača, preponjača i sednjača. Kosti nogu se povezane u kukovima sa karličnim pojasom preko butne kosti na koju se nadovezuju dve paralelne kosti golenjača i lišnjača. One sa butnom kosti grade kolenski zglob sa čašicom spreda. Stopalo čine koren i grana stopala i pet prstiju.

Postoje mnoge bolesti koje pogađaju kostur. Mogu biti genetske ili stečene, a tumori beningi ili maligni. Sarkom, rak kosti, veoma je ozbiljna bolest te zahtijeva dugotrajno lečenje. Artritis je bolest koja pogađa zglobove, te prouzrokuje bol u zglobovima, ukočenost i deformiranost zgloba. Osteoporoza povećava lomljivost kostiju, jer je razaranje ćelija koštanog tkiva veće od stvaranja, koja se događa neprestano. Kosti postaju slabe i porozne. Osteoporoza je češća u žena. Rahitis je nedostatak kalcijuma, odnosno vitamina D koji dovodi do deformacije kostiju.

Postojanje koštanog sistema je vrlo važno za organizam jer skelet pruža oslonac telu i daje mu oblik, oslonac je mišićima, štiti unutrašnje organe, te omogućuje kretanje. U kostima se nalazi hematopoetsko tkivo, odnosno tkivo koje proizvodi krvne ćelije -eritrocite. Takođe kosti su skladišta neorganskih supstanci, minerala
(Ca ,P i dr.) potrebnih za normalno funkcionisanje organizma.

REUMA – REUMATOIDNI ARTRITIS

Reumatoidni artritis se javlja u sklopu reumatoidnog oboljenja koje zahvata vezivna tkiva i mnoge organe. Prvi znaci ovog oboljenja su zamaranje, ukočenost i bolovi u zglobovima prilikom hodanja. Bolest zahvata sinovijalne opne u zglobovima koje zadebljavaju i stvaraju prekomjernu količinu sinovijalne tečnosti zbog čega se javlja otok, ukočenost i bolovi prilikom pokreta zgloba. Dolazi do oštećenja hrskavice, a zatim i koštanog tkiva. U poslednjem stadijumu dolazi do srastanja zglobnih okrajaka i ukočenja zgloba. Reumatoidni faktor Rf – faktor, je belančevina koja se nalazi u krvi obolelih i ima prirodu antitela koje se stvara kao odgovor na antigene, najverovatnije na izmenjenu belančevinu vlastite krvi. Za sprečavanje oštećenja zgloba preporučuje upotreba čajeva, kao i odmor sa drugim metodama lečenja.

OSTEOARTRITIS – ZAPALJENJE KOSTIJU I ZGLOBOVA

Osteoartroza označava grupu oboljenja u kojima dolazi do istrošenosti, odnosno degeneracije zglobova sa starenjem organizama i smanjenjem sposobnosti obnavljanja tkiva. Bolest prvo zahvata hrskavicu. Ćelije koje obnavljaju hrskavicu gube funkciju. Glatka površina hrskavice se gubi i povećava se trenje između zglobnih okrajaka. Dolazi do zadebljavanja kosti u blizini zgloba. U najtežim slučajevima hrskavica se potpuno gubi. Ova bolest najčešće napada zglob kuka, kolena, donjeg dela kičmenog stuba i palca stopala. Čest oblik osteoartroze, posebno kod žena, se javlja u predelu zglobova prstiju šake.

DISKUS HERNIA – ISKLIZNUĆE MEĐUPRŠLJENSKOG KOLUTA

Međupršljenski kolutovi imaju ulogu da ublažavaju dejstvo sile na kičmu i omogućavaju pokrete uvrtanja i zavijanja kičmenog stuba. Svaki kolut (diskus) se sastoji od čvrstog spoljašnjeg sloja vezivnog tkiva koji obavija unutrašnji, mekani deo želatinoznog izgleda. Ovo mekano jezgro može da izlazi kroz slabe tačke spoljašnjeg omotača izvan međupršljenskog prostora kada nastaje stanje koje se zove iskliznuće međupršljenskog koluta. Najčešći uzroci iskliznuća međupršljenskog koluta su nepravilan položaj tijela prilikom sedenja, stajanja, hodanja ili podizanja tereta, opšta slabost mišića i spavanje na mekoj podlozi. Iskliznuće diskusa najčešće nastaje u slabinskom delu kičmenog stuba i praćeno je ukočenošću i bolovima u donjem delu leđa. Pritisak na okolne nervne korene može dovesti do išijasa, odnosno bolova koji se šire duž zadnje strane noge. Spondilolisteza je oboljenje koje zahvata slabinsko-krsni deo kičmenog stuba i posledica je povrede ili urođenog poremećaja prilikom kojih dolazi do iskliznuća diskusa. Najčešće su pogođeni peti slabinski pršljen L5 i krsna kost S1.

Lekovito bilje u terapiji bolesti koštanog sistem

Bolesti kostanog sistema su vrlo teške i njihovo lečenje traje dosta dugo. Osobe obolele od hroničnog reumatizma se najčešće leče u banjama, a u toku lečenje koriste se i razni čajevi za piće, kupanje, masažu i obloge.

Recept 1. Bol u kostima
Uzeti po tri supene kašike sitno iseckanog crnog luka, korena rena (naribanog) i svežeg kupusa (naribanog). Sve pomešati i preliti sa sa 100ml ulja. Lagano propržiti na vatri. Ohladiti i dobijenu, izgnječiti i dobijenu kašu staviti na lanenu krpu i priviti na obolelu kost. Oblog se drži cele noći. Posle skidanja obloga, mesto gde ste držali oblog (obolelo mesto) oprati mlakom vodom, a zatim trljati 10 minuta vinskim sirćetom. Bol u kostima treba proći nakon 3-4 tretmana (noći).

Recept 2. Čaj protiv reume
Pomešati po dve supene kašike sitno iseckane kore vrbe, orahovog lista, ploda kleke i hajdečke trave. Dobijenu smešu bilja preliti sa 1400ml ključale vode. Poklopiti i ostaviti da odstoji dva sata. Procediti i piti u toku dana po 200 ml pre doručka, ručka i večere.

Recept 3. Rastvor za masažu obolelih od reume
Pomešati po 50 g sitno iseckanog ruzmarina i kantariona. Dobijenu smešu bilja sipati u staklenu flašu od jednog litra. Flašu napuniti sa domaćom komovom rakijom, ili 70% etanolom. Flašu držati na toplom (toploj sobi ili na sunčanom prozoru) 20 dana. Flašu u toku dana nekoliko puta promućkati. Nakon 20 dana ekstrakcije, flašu procediti i dobijenu tečnost koristiti za masažu obolelih delova tela. Obolela mesta se masiraju najviše 30 minuta, dok koža upija tečnost ili dok se ne oseti peckanje.