Bolesti kože

KOŽA (INTEGUMENTUM COMMUNE)

Koža je spoljašnji zaštitni omotač tela. Kod odraslog čoveka njena površina iznosi skoro 2m2, a debljina od 1 do 4mm. Najdeblja je na dlanovima, tabanima, leđima, zadnjoj strani vrata i na lobanji a najtanja na očnim kapcima. Boja kože kože je promenljiva i zavisi od količine bojenih materija(pigmenata) i predela na zemlji u kojima čovek živi.

kozaZahvaljujući svojoj elastičnosti koža odoleva snažnim udarima tupim predmetima a da se ne prekine. Koža se sastoji iz tri sloja: pokožice, krzna i potkožnog tkiva. Na površini kože vide se pore, nabori i dlake.

Pokožica – epiderm je površinski sloj kože izgrađen od više slojeva ćelija. Površinske ćelije se suše i otpadaju u vidu ljuspica peruti, ali se istovremeno u dubljim slojevima razmnožavaju nove ćelije koje nadoknađuju otpale.

U krznu ispod pokožice nalaze se znojne i lojne žlezde, koren dlake, krvni sudovi i nervi. Ispod krzna (derm) je najdublji sloj kože nazvan potkožno tkivo – hipoderm koje ima dva dela: sloj koji sadrži masne ćelije – potkožno masno tkivo (žute boje), i rastresito vezivno tkivo.

Krvni sudovi u koži su arterije, vene, kapilari i limfni sudovi. Krvni sudovi prodiru u kožu ishranjuju je. Nervni sistem u koži ima završetke u obliku čvorića, grančica ili telašaca. Preko ovih nerava se prenose osećaj dodira, boli, svraba, temperature i pritiska. Prema tome koža sadrži čulo površinske osetljivosti prema CNS-u.

Autonomna vlakna (simpatikus) inervišu krvne sudove i adnekse. Motorina vlakna pokreću mimičku muskulaturu lica.

Koža sadrži različite  tvorevine – nokti, kosa, kožne, lojne i znojne žlezde. Nokti su rožaste tvorevine kože na vrhovima prstiju. Dlake su tvorevine pokožice. Znojne žlezde luče znoj, svojstvenog mirisa. Znojem se otklanja suvišna toplota tela i štetne materije.

Lojne žlezde su grozdastog oblika i nalaze se uz koren dlake i obezbeđuju masnoću dlakama i koži.

Funkcije kože su :
– zaštitna funkcija (ogleda se u zaštiti od različitih agenasa-mehaničkih toplotnih, hemijskih, bioloških);
– senzitivna funkcija (bogato razvijena mreža nervnih vlakana i specijalnih nervnih telašaca);
– sekretorna funkcija (lojne i znojne žlezde),
– ekskretorna funkcija (izlučivanje žlezda kože preko kojih se organizam oslobađa od nekih štetnih materija),
– termoregulaciona funkcija (sistemom krvnih sudova, znojenjem, isparavanjem);
– enzimska aktivnost (obnavljajnje epiderma, sinteza melanina i vitaminja D);
– resorptivna funkcija, imunobiološka svojstva.

Oboljenja kože mogu biti posledica brojnih faktora:

– spoljašnjih:  mehanički (udarac, pritisak, grebanje), kalorijski (toplota, hladnoća), aktinički (zraci sunčevog spektra), rendgen zraci, zraci različitih veštačkih izvora), hemijski (kiseline, baze, kozmetički, razni drugi industrijski proizvodi, lekovi), biološki agensi (bakterije, gljivice, virusi, bleda treponema, bacil tuberekuloze)

-unutrašnjih: nedostatak određenih materija u organizmu (avitaminoze i hipovitaminoze), poremećaj funkcija endokrinih žlezda, razni poremećaji metabolizma, nasleđe, psihološki faktori.

Bolesti kože

Kada kožu nadraži alergen, ili neka druga materija upalu koja nastane nazivamo dermatitis. Glavne vrste dermatitisa su: neurodermatitis (rezultat suviše aktivnog imunog sistema), kontaktni dermatitis (alergijska reakcija kože u kontaktu sa nekom materijom), fotodermatitis (preterana osetljivost na svetlost) i seboroični dermatitis (na delovima tela prekrivenim dlakama, zbog prevelikog lučenja loja)

Mere za izbegavanje dermatitisa:

– prestanite da pušite jer pušenje pogoršava dermatitis
– naučite da kontrolišete svoju reakciju na stres, naročito ako prolazite kroz težak period
– nedostatak sna, infekcija, suv vazduh, ekstremne temperature, neki lekovi, ishrana sa suviše šećera. Sve može oslabiti imunitet i povećati rizik od pojave neurodermatitisa.
– alergija na nikl – metal koji je stojak mnogih legura od kojih se prave pribori za jelo, patent zatvarači i ključevi. Znoj oslobađa nikl pa se takav dermatitis pogoršava po toplom i vlažnom vremenu.
– ako dojite dete duže od 6 meseci smanjićete rizik od dobijanja neurodermatitisa.
– mnogi izazivači dermatitisa nalaze se u kući: izmet grinja iz prašine,čestice kože kućnih ljubimaca.

Alergijski dermatitis koji je rezultat reakcije na neku namirnicu pojaviće se posle najduže 4 dana, a može da traje do 3 nedelje. Najčešće ga izazivaju pšenica, agrumi,  koštunjavo voće, riba, jaja  i mleko.

LEKOVITO BILJE U TERAPIJI KOŽNIH OBOLJENJA

Lečenje kožnih bolesti je vrlo složeno i obično veoma dugotrajno. U terapiji se koristi veliki broj biljaka, koje se primenjuju kako spolja tako i iznutra. Spolja se upotrebljava bilje koje sadrži ulja i masti:  bademovo, laneno, bundevino i drugo seme, koje mora biti potpuno sveže za upotrebu. Od ovog semenja se pripremaju maske koje podmlađuju i osvežavaju kožu, vraćajući joj vlažnost i mekoću.

Druge biljke koje se koriste za lečenje kožnih oboljenja su: kamilica, bela i žuta hajdučka trava, beli i crni slez, odoljen, ljuska oraha.

Iznutra za lečenje kožnih bolesti, zajedno sa kupkama i oblozima piju se razni čajevi od bilja: dan i noć, breze, maslačka,  bokvice, lipe i dr.

recept4

Recept br1. Kupka protiv zapaljenja kože i lišaja
Pomešati 50g kamilece i 25g hajdučke trave i 25g bokvice. Dobijen
u mešavinu popariti sa 1l kjljučale vode. Ostaviti da odstoji 6 sati ocediti i pripremljeni čaj dodati vodi za kupanje.

Recept br.2 Čaj protiv ekcema (za piće)
Pomešati po 25g korena maslačka, vodopije, orahovog lista i pupoljaka špargle. Tri kašike ove mešavine preliti sa 500ml ključale vode i posle 2 sata ocediti i piti nezaslađeno 3 puta dnevno po 150ml čaja, pre jela.

Recept br.3 Melem protiv ekcema
Beli mesnati deo praziluka propržiti na 1 kašiki ulja, a zatim dodati 1 kašiku brašna. Sve dobrozajedno propržiti dok ne porumeni. Melem ohladiti, i mazati ekcem više puta u toku dana napravljenim melemom.

Recept br.4 Da koža bude sveža i meka
Pomešati po 5g lista žalfije, ruzmarina, lavande. Dobijenu smešu bilja popariti sa 1 litrom ključale vode. Poklopiti i kad se ohladi dodati 5g sveže samlevenog semena slačice. Ostaviti 1 sat, a zatim procediti. Dobijeni čaj može se koristiti kao oblog ili kao kupka.

Recept br.5 Protiv  čira
Sitno iseckati 2 glavice crnog luka, i tome dodati 150ml ulja. Blago kuvati na pari dok se ne dobije kaša. Ovim melemom namazati čir više puta u toku dana. Preko melema staviti gazu, vatu i zavoj. Obloge držati po 2 sata. Posle skidanja obloga obrisati čireve mlakom kamilicom. Za 2-3 dana čirevi će se očistiti i zarasti.

recept3