Bolesti reproduktivnih organa (ženske bolesti)

Ženski polni organi (Organa genitalia feminina)

Ženski polni organi dele se na unutrašnje i spoljašnje. Unutrašnj polni organi kod žene su: jajnik, jajovod, materica i vagina. U spoljašnje organe spadaju: velike i male usne, klitoris, tremna glavica i tremne žlezde. Spoljne genitalije jednim imenom se zovu stidnica, vulva, pudendum femininum.

sistem-reproduktivnih-organaJajnik (ovarium) zvani ženska polna žlezda je paran organ, oblika i veličine badema. Smešten je u jamici na spoljašnjem zidu karlične duplje. Ima dvostruku ulogu: stvara ženske polne ćelije i deluje kao žlezda sa unutrašnjim lučenjem. Počev od 12 do 45 godine života u jajniku sazreva jaje. Proces sazrevanja i njegovo izbacivanje iz jajnika naziva se ovulacija i dešava se ciklično u sredini između dve menstruacije. Hormoni jajnika deluju na sluznicu materice i na održavanje ploda u njoj tokom trudnoće. Bez oba jajnika žena je neplodna.

Jajovod (tuba uterina) je paran kanal dužine oko 15 cm koji se pruža od jajnika do materice. Njegova uloga je da provede jaje oplođeno ili neoplođeno u matericu. Ako se zapuše jajovodi usled zapaljenja, nema oplodnje jajeta i dolazi do sterilnosti (neplodnosti) žene.

Materica (uterus) je neparan organ oblika kruške, smešten između mokraćnog mehura i čmarnog creva. Uloga materice je da primi jaje iz jajovoda, da ga hrani i kad sazri izbaci kontakcijom svojih mišića (porođaj).

Pod uticajem određenog hormona iz jajnika sluznica materice se priprema da primi oplođeno jaje. Ako se jaje ne oplodi ono ipak iz jajovoda dospe u matericu odakle se izbaci Krv sa neoplođenim jajetom I odvojenim delovima sluznice ističe iz materice. Skup svih promena koje se dešavaju ciklično, svakih 28-30 dana, naziva se menstruacija. Između 45 – 50 godina života prestaje sazrevanje jaja u jajniku, prestaje menstruacija. Prestanak menstruacije izaziva niz telesnih i psihičkih promena kod žene i naziva se klimakterijum.

Vagina je spljoštena cev, duga oko 10 cm, koja se pruža od vrata materice do spoljašnjih polnih organa, gde se završava otvorom između malih usana. Vagina služi da se u nju ubace muške polne ćelije radi oplođenja jajeta.

Velike i male usne su kožni nabori koji ograničavaju uski prostor zvan trem usmine iz koga se kroz otvor ulazi u vaginu. Na ovom otvoru nalazi se opna zvana devičnjak ili himen. Na himenu se nalazi otvor kroz koji otiče menstrualna krv.

Bolesti reproduktivnih organa – ženske bolesti

Svaki ženski polni organ može da oboli i da pričinjava odgovarajuće smetnje. Imajući u vidu važnu ulogu materinstva u životu žene, lečenju oboljenja polnih organa treba posvetiti punu pažnju uz stručnu pomoć lekara i fitoterapeuta.

Najčešće oboljenje stidnice i vagine je vulvovaginitis – pojačano lučenje vaginalnog sekreta. Od polno prenosivih bolesti najčešće su veneričke bradavice, koje izazivaju HPV virusi, a prenosive su polnim putem.

Najčešće oboljenje grlića materice je upala – cervicitis koju izazivaju bakterije, virusi (HPV) i specifični agensi (hlamidija, mikoplazma i ureoplazma).

Simptomi su: pojava sekreta, bol u krstima, učestali nagon za mokrenjem i nepravilno krvarenje.

Oboljenja materice su:

Miomi (fibroidni tumori) – benigni tumori nepoznatog uzroka. Razvijaju se na spoljašnjem zidu materice, u sredini i prema šupljini materice.

Upale jajovoda mogu biti akutne i hronične, jednostrane ili obostrane i najčešće su izazvane bakterijamaOboljenja janika su:
Ciste jajnika – kesasti izraštaj koji sadrži tečnost ili polučvrsti materijal. Većina cisti je mala i klinički beznačajna, a u zavisnosti od veličine i klasifikacije bira se način lečenja.

Upotreba lekovitog bilja u terapiji oboljenja ženskih polnih organa

U terapiji oboljenja reproduktivnih organa koristi se različito bilje: kamilica, odljen, hajdučka trava, virak, matičnjak, kantarion, nana, anis, list kupine i šumske jagode, petrovac i neke druge biljke.

Kod neredovnih menstruacija najčešće se upotrebljavaju čajevi spremljeni od aromatičnog bilja blagog dejstva (kamilica, nana, odoljen, kantarion,anis….), a za ublažavanje i smanjivanje bolova i odliva koristi se bilje oporog ukusa (list kupine, šumske jagode, petrovac, hrastova kora).

Za ispiranje ženskih polnih organa koristi se bilje bogato taninima, sluzi i etarskim uljem, kao što su kamilica, žuta i bela hajdučka trava, orahov list i dr. Protiv belog pranja (leukoreja) koriste se čajevi od biljaka: žalfije, petrovca, hajdučke trave, vranilove trave i dr.

Recept 1. Za regulisanje menstrualnog ciklusa
Pomešati po1 supenu kašiku sitno iseckanog bilja: hajdučke trave, kantariona, korena šumske jagode, ruzmarina i rusomače. Dobijenu mešavinu bilja preliti sa 1L ključale vode. Poklopiti, ostaviti da odstoji 2 sata. Procediti i dobijeni čaj piti u toku dana umesto vode.

Recept 2. Čaj protiv belog pranja – za piće i ispiranje genitalija
Pomešati 2 supene kašike žalfije, i po jednu (1) cveta belog sleza, lista koprive, lista kupine, cveta zove i hajdučke trave, kantariona i kore vrbe. Dobijenu smešu bilja preliti sa 1600 ml ključale vode. Poklopiti i ostaviti da odstoji 90 minuta. Procediti i piti 3 puta dnevno po 150 ml čaja, a ostatak (1000 ml) koristi za ispiranje genitalnih organa i to dva puta po 500 ml. Čaj za ispiranje mora biti mlak i treba da ostane u vagini 5 minuta. Terapiju ponavljati svaki drugi dan, a ukupno vreme trajanja terapije je 10 dana.

Napomena: Svakodnevna masaža trbuha i leđa tokom nedelje pred menstruaciju sprečava pojavu grčeva jer opušta mišiće. Trbuh masirajte sami suncokretovim ili bademovim uljem.