Bolesti usta

Usta (Oral cavity)

Usna duplja je početni deo organa za varenje. Osim toga ona služi za govor i sadrži čulo ukusa. Zidove usne duplje sačinjavaju spreda usne, sa strane obrazi, odozgo tvrdo i meko nepce i odozdo mišići. Kroz obe usne prolazi kružni mišić koji svojom kontrakcijom priljubljuje usne i tako zatvara usta. Tvrdo i meko nepce odvajaju usnu od nosne duplje. Pozadi je otvor nazvan ždrelno suženje koje uspostavlja vezu usne duplje sa ždrelom.

usna-duplja-slika2Ždrelno suženje ograničavaju: odozgo resica, sa strane nepčani luci, a odozgo poleđina jezika.
Na bočnim zidovima ždrelnog suženja nalaze se dva nepčana krajnika, sa svake strane po jedan. Krajnici su bademastog oblika i sadrže mnogobrojne limfne čvoriće. Vidljiva strana krajnika obložena je sluznicom. Uloga krajnika je odbrambena.

U usnoj duplji nalaze se zubi i jezik, kao i velike pljuvačne žlezde. Zubi su organi koji služe za žvakanje. Usađeni su jedan do drugog u jamicama gornje i donje vilice. U donjoj i gornjoj vilici je po 16 zuba.

Čovek se rađa bez zuba jer mu u prvim mesecima života nisu potrebni pošto se hrani tečnom hranom. Tek nakon 6 meseci dolazi do izbijanja zuba – mlečni zu¬bi. Oni traju do 7-12 godine kada ih zamjenjuju trajni zubi.

Jezik (Lingua) je mišićni organ koji se sastoji od većeg broja mišića pokrivenih sluznicom. Svojim mišićnim delom jezik vrši pokrete, te na taj način učestvuje u žvakanju, gutanju stvaranju glasova i sisanju. Sluznica jezika predstavlja središte čula ukusa (organum gustus), a preko završetaka posebnih nerava omogućuje prijem osećaja bola i temperature.

usna-duplja-slika1Svaka vrsta ukusa oseća se na različitim mestima sluznice jezika: gorko-zadnjim delom, slatko-na vrhu, slano i kiselo-bočnim delovima. Promene u izgledu sluznice na gornjoj strani jezika nastaju kao pojava pri želudačno-crevnim bolestima, nekim zaraznim bolestima, tuberkulozi itd. Tada se kaže da je jezik obložen pa može biti beličast, jakocrven, mrk i sl. Ovakav izgled sluznice jezika je dobar indikator pomenutih bolesti.

U usnoj duplji smeštene su mnogobrojne pljuvačne žlezde: podjezična, podvilična i zaušna ili parotidna žlezda (koje su parne) i mnogobrojne sitne pljuvačne žlezde.

Pljuvačne žlezde luče pljuvačku – tečnost koja sadrži najviše vode, i druge sastojke od kojih je najvažniji ezim ptijelin. Glavni zadatak varenja u ustima je priprema hrane za gutanje i podsticanje lučenja želudačnog soka.

Hrana se isitni, žvaće, inatopi pljuvačkom pod čijim dejstvom se rastvore neki sastojci hrane. Tako pripremljena hrana kao zalogaj proguta se kroz ždrelno suženje i dospe u ždrelo, zatim se spusti kroz jednjak u želudac.

Bolesti usne duplje

U nastajanju bolesti usna duplja ima trostruki značaj:

– kao ulazna vrata za prodiranje uzročnika bolesti;

– kao mesto za zadržavanje uzročnika bolesti i

– kao mesto gde se odražavaju druge bolesti (kožne, interne)

Kod prisutne bolesti usne duplje na njenoj sluznici se uočavaju otok, crvenilo, grizlice i mehurići. Uzročnik zapaljenja sluznice je najčešće upotreba preterano tople ili hladne hrane, loša higijena usta, kvarni zubi, razni lekovi i bakterije. Do promena na sluznici usne duplje dolazi i kod pojave zaraznih bolesti (malih boginja, šarlaha i dr.), kao kod poremećaja u crevima, i želucu  kao i nekih avitaminoza.

Zapaljenje resice, nepčanih lukova i krajnika poznato je pod imenom angina. Beličaste naslage na ovom mestu ukazuju na ozbiljnu bolest – difteriju. Na rumenom delu usana mogu se javiti prskotine i kraste, a na sluznici čvorići i mehurići. Sve bolesti usne duplje treba blagovremeno lečiti. Treba pomenutu i zapaljenje zaušne pljuvačne žlezde – zaušnjaci. To je veoma zarazno oboljenje koje se lako i uspešno leči.

Lekovito bilje u terapiji oboljenja usne duplje

Od lekovitog bilja u terapiji oboljenja usne duplje koriste se: kamilica, žalfija,  kupina, malina, jagoda, beli slez, majkina dušica, petrovac, nana, jabuka, timijan, anis dunja i dr.

Bolesti desni

Posle pranja zuba, blago masirajte desni prstom. Zatim sisperite usta hladnim crnim čajem – tanin iz čaja sužava krvne sudove i ublažava krvarenje. Pomešajte 1 kašičicu sode bikarbone i nekoliko kapi vodonik – peroksida (hidrogen), kako bi ste dobili pastu za zube koja deluje antiseptički.

Kod infekcija usne duplje napravite vodicu za ispiranje usta koju će te koristiti nedelju dana dva puta dnevno.

Recept 1. Pomešati 1 supenu kašiku kamilice i 1 supenu kašiku žalfije. Dobijenu smešu bilja popariti sa 500 ml ključale vode. Ostaviti da odstoji poklopljeno 2 sata. Procediti i koristiti kao vodicu za ispiranje usta (više puta u toku dana).

Recept 2. Pomešati po 25 g kamilice, nane, žalfije i anisa. Tri supene kašike dobijene smeše bilja popariti sa 500 ml ( ½ litre)  ključale vode. Ostaviti da odstoji poklopljeno 2 sata. Procediti i koristiti kao vodicu za ispiranje usta (više puta u toku dana). Čaj možete i piti 2 puta dnevno po 150 ml.

Za osvežavanje usne duplje :

– piti u toku da što više zaslađenog soka od jagode, maline ili borovnice,
– jesti često u toku dana slatko od ruža,
– piti u toku dana sok dobijen rendanjem svežih dunja.

Recept 3. Zubni kamenac

Tri (3) supene kašike sitno iseckanog lista pelina (Artemisia absinthium) preliti sa 400 ml proključalog vrućeg vina. Ostaviti poklopljeno 2 sata. Dobijenom tečnošću ispirati usta više puta u toku dana.

Protiv upale grla

– ispirati grlo slanom komovom rakijom više puta u toku dana,

– pšenične mekinje namokriti vinskim sirćetom i napraviti toplu kašu, kojom omotate vrat i oblog držite preno noći ili (nekoliko sati preko dana). Pre stavljanja obloga vrat izmasirati  toplim uljem.

– pomešajte med i limun u čaši tople vode, a zatim pustite da se ohladi do sobne temperature. Napitak pijte kod upale grla više puta u toku dana.

Bolje je koristiti hladne napitke kod bolesti grla, jer topli povećavaju otok sluznice.

– Tradicionalni lek kod upale grla je upotreba rastvora soli i vode, koji se priprema na sledeći način: u 100 ml tople vode dodati 1 g soli (trećinu male kašičice) i sve dobro promešati. U malim gutljajima progrgljajte svu količinu pripremljene slane mlake vodice. Kod svakog ispiranja usta pripremiti sveži rastvor.

– drugi tradicionalni lek kod upale grla je smeša đumbira meda i limuna. Pomešati malu kašičicu sveže rendanog đumbira (ili đumbira u prahu), jednu kašiki meda, 50 ml mlake vode i sok od pola limuna. Sve dobro izmešati. Piti u toku dana umalim gutljajima, ali pre gutanja zdržati u ustima 10 sekundi. Dobijeni rastvor ima antibakterijska i umirujuća svojstva.

– ljuti začini se tradicionalno koriste kod upala grla jer kapsaicin iz ljute paprike pomaže u smanjenju bola i dobar je saveznik u borbi protiv upale grla. Primenu nalazi i čili u prahu. Rastvorite kašičicu začina u mlakoj vodi i grgljanjem ispirati više puta u toku dana po 10 – 15 minuta.