Bor (Pinus silvestris L.) je jedan od najrasprostranjenijih četinara. Postoji mnogo vrsta ovog četinarskog drveta, a od svih varijateta najčešći na našim prostorima su crni i beli bor. Crni bor ima tamnozelene iglice i kupasti obliku svoje krošnje. Beli bor ima srebrnkaste iglice i koru narandžasto-smeđe boje.

Beli bor pokazuje veća lekovita svojstva, ali u nedostatku belog bora mogu se koristiti i pupoljci drugih borova. Još je hipokrat koristio bor u lečenju respiratornih infekcija. Najlekovitiji deo su mirisni mladi pupoljci ubrani u rano proleće februara, marta i aprila. Ovi pupoljci su dugački 3-5cm, a debeli oko 4mm, valjkasti, lepljivi i tamno-žuti. Stabljika je prekrivena sitnim listićima koji su smolom slepljeni u pupoljak. Sušenje pupoljaka traje 30-60 dana.

Sastav

Bor sadrži smolu, gorke materije, vitamin C, etarsko ulje koje se sastoji iz alfa-pinena, dipentena, silvestrena i kadinena. Svi delovi bora sadrže etarsko ulje – terpentinsko ulje koje se upotrebljava za inhalaciju i ozonizaciju. U kori bora je 20-50% tanina. Seme sadrži 23% masnog ulja i 22% belančevina.

Lekovita svojstva

Svi delovi ovog drveta imaju lekovita svojstva na čovekov organizam. Lekovitu delotvornost imaju iglice bora, mladi izdanci, mlade šišarke, smola i kora bora. Iglice se koriste sveže, jer se njihovim sušenjem gubi vitamin C, kojim je ovaj četinar bogat. Malo je poznato da je lekovitost iglica veća i do 80 %, ako se iglice izlome na manje delove, nego cela iglica.

Prilikom upotrebe smole treba biti oprezan i koristiti je samo po uputstvu i u ograničenim merama. Kora drveta se skida sa gornjeg dela stabla.

Upotreba

Bor se od davnina koristi u narodnoj medicini u lečenju reumatskih oboljenja i disajnih organa.

– za lečenje astme
– za lečenje gihta
– kod grčeva izazvanih kamenom u žuči
– smola se koristi za lečenje kožnih bolesti
– za jačanje organizma
– za lečenje reumatskih oboljenja
– ublažavanje bola kod artritisa
– protiv upale mišića
– u Švajcarskoj se dušeci pune borovim iglicama za lečenje reumatskih bolesti: artritisa i gihta.
– kao sastojak ulja za masažu, ulje bora pojačava cirkulaciju i otklanja otoke zglobova i ekstremiteta.

Recept broj 1

Kupka za reumatičare

Uzeti 150 gr pupoljaka bora i prokuvati u jednoj litri vode, procediti i sipati u kadu za kupanje. Ostati u toj vodi dok ne počne da se hladi.

Recept broj 2

Za podizanje koncentracije

Vrh grančice bora sa 20-30 iglica preliti sa 500ml ključale vode. Ostaviti poklopljeno da odstoji 15min. Piti sveže pripremljen, mlak čaj. Zbog visokog sadržaja kofeina utiče povoljno na podizanje koncentracije.

.