Čajevi za najmlađe

U prvoj godini života nastaju najobimnije, najintenzivnije i najznačajnije promene.

Da bi dete pravilno napredovalo treba ga negovati i čuvati, treba ga dojiti, jer je majčino mleko izvor života. Takođe, pored redovnog kupanja i presvlačenja, važan je i boravak na svežem vazduhu, umereno sunčanje kao i upotreba čajeva.

mother-babyUkoliko je vaša beba zdrava, ali vrlo razdražljiva, potrebno je dodati čaj od lipe u vodu za kupanje bebe. Čaj se priprema tako što se 50g cveta lipe (Tilia europea) prelije sa jednim litrom (1 l) ključale vode, ostavi da se prohladi 15 minuta, a zatim pomeša sa ostalom vodom za kupanje.

Bebi treba negovati oči. Pre kupanja skuvati blagi rastvor kamilice i tim čajem oprati bebine oči.

Povraćanje je kod novorođenčeta i odojčeta česta pojava. Javlja se i u prvim časovima života  – tada izbacuju progutanu amnionsku tečnost.

Kasnije, pri sisanju, mogu da progutaju dosta vazduha, što izaziva povraćanje ako ne podrignu. Isto se desi i ako presisaju ili popiju mleka više nego što je kapacitet želuca.

Nepravilna tehnika hranjenja bebe ili sisanja može izazvati povraćanje. U svim tim slučajevima povraćanje je prolazna pojava i sa malo pažnje od strane majke problem se lako reši.

Kod češćeg povraćanja bebu pojiti blagim čajem od kamilice ili nane, ali obavezno dojiti bebu.

Bolovi i grčevi u stomaku kod beba javljaju se oko 15.-og dana života deteta kada majka primećuje, u popodnevnim i večernjim časovima, da beba postaje uznemirena, počinje bolno da plače, pocrveni u licu, noge savija iznad trbuha, ruke savija u laktovima i priljubi ih uz telo. Stomačić je nadut i tvrd, a šake stegnute u pesnice. Ovi bolovi su praćeni krčanjem creva, podrigivanjem, ispuštanjem gasova, nekad i stolicom.

Napad se javlja tokom ili posle obroka, ponekad i nezavisno od njih i traje 15 minuta do jednog sata, pa čak i duže. Grčevi nikada nisu praćeni drugim tegobama (prolivom, povraćanjem ili gubitkom telesne težine).

Svaka peta beba ima grčeve i oni se podjednako javljaju kod dečaka i devojčica, kod beba koje sisaju i koje se hrane veštačkim mlekom. Pravi uzrok kolika nije do kraja razjašnjen.

342042C.TIFMoguće je da nastaje zbog nezrelosti digestivnog trakta, a nakupljeni vazduh izaziva bol i neprijatnost. Kako funkcija varenja sazreva, beba postaje tolerantnija.

Drugi moguć uzrok je nezrelost bebinog nervnog sistema pa su preosetljive i burno reaguju na obične stimulanse kao što su zvuk, svetlo, promena položaja. Zabrinutost roditelja može pogoršati stanje, jer bebe osećaju njihov stres, postaju i same nespokojne i sve se završava napadom plača.

Po nekim saznanjima, uticaj ima i razlaganje ostataka šećera u završnom delu debelog ceva. Moguće je i sastav majčinog mleka, koji se menja u toku dana, doprinosi grčevima.

Bez obzira kako dramatično izgledalo, kolike nisu ozbiljno stanje. Glavni problem je stres i zabrinutost koji se stvaraju u kući. Roditelji teško izlaze na kraj sa neprekidnim plačem i važno je pružiti im podršku.

Bolovi i grčevi u stomaku leče se tako što se skuva čaj od kamilice sa nekoliko zrna kima. Beba treba da uzima čaj u propisanoj količini.

Protiv grčeva koristi se i čaj koji je po sastavu mešavina istih količina cveta lipe, lista nane i lista belog sleza. Dve (2) supine kašike mešavine se preliju sa 250ml hladne vode, zgreje do ključanja, a zatim skloni sa vatre i ostavi poklopljeno 10 minuta. Procedi i daje bebi u odgovarajućoj količini. Na stomačić bebe možete staviti i blagi oblog od čaja komorača, pri čemu posebno vodoti računa o temperature obloga, da se ne izazovu opekotine na nežnoj dečijoj koži.

Zatvor ili opstipacija je relativno čest kod dece. To je u stvari neredovno pražnjenje stolice i njen izmenjen sastav. Nekada se kod normalno hranjenog i naprednog odojčeta javlja  pseudoopstipacija – stolica je normalnog izgleda i sastava ali se izbacuje svakih 3-5 dana. Isto se sreće i kod gladovanja odojčeta.

Kada stolice postanu tako tvrde da se sa naporom izbacuju znak je da beba ima zatvor. Razlozi su različiti. U slučajevima gde zatvor nije izazvan greškom u ishrani, traži se savet lekara. Isto tako, bez konsultacije sa lekarom ne koristiti čepiće niti klistir, jer se beba može brzo navići na njih.

Ponekad se desi da kod jako tvrdih stolica na površini budu tragovi krvi. Ako se ovo često dešava neophodan je pregled hirurga. Ako je bebina stolica zelene boje, beba je gladna, onda je obavezno treba dohranjivati, jer majčino mleko ne sadži dovoljne količine potrebne hrane za vaše odojče. Kod problema tvrde stolice, dete treba da uzima  pripremljeni sveži sok od jedne šargarepe i jedne jabuke. Takođe se koristi i čaj pripremljen od jednakih delovamorača, kima, nane i kamilice ili mešavina nevena, majčine dušice i hajdučke trave.

Jedan od problema sa kojima se mogu sresti roditelji je mlečac ili soor. Soor je gljivična infekcija usne duplje koja je česta kod novorođenčeta i mlađeg odojčeta. Promene se javljaju na toplim i vlažnim područjima bebinih usta (sluzokoži jezika, nepca, usne duplje) i na majčinim bradavicama.

Do infekcije može doći na porođaju (pri prolasku bebe kroz porođajne puteve), za vreme hranjenja ili pojenja deteta nečistim priborom ili dodirom deteta prljavim rukama. Deca koja su primala antibiotike mnogo su podložnija pojavi soor-a. Takođe, gljivice počinju da se razmnožavaju usled: pada imuniteta, nedostatka nekih vitamina i minerala, koji su česti kod žena posle porođaja. Zatim, trudnoća sama po sebi može prouzrokovati pojavu i širenje gljivica. Bebe otežano sisaju, nekada povraćaju, odbijaju hranu i dojku. Bele naslage na jeziku i u usnoj duplji se ne mogu skinuti lako, brisanjem, već se moraju sastrugati. Može se javiti i pelenski osip, jer gljivica kroz usta i organe za varenje na kraju i do tog dela. Zatim, od simptoma je prisutno i coktanje za vreme dojenja. Čuje se neki coktajući, kliktajući zvuk dok beba sisa. A ranije ga nije bilo. Bebu soor može da boli i da zato odbija sisanje, ili da sisa nepravilno i ne uzima dovoljnu količinu mleka.

Ovaj problem se rešava upotrebom čaja od poljske preslice (rastavića) kojoj se doda 3g sode bikarbone. Dobijenim rastvorom natopiti sterilnu gazu i čistiti usnu duplju deteta jednom dnevno dok sor ne nestane. U ove svrhe može se koristiti i čaj od vodopije kao i kora hrasta. Upotreba je ista kao i sa rastavićem.

Nicanje zuba – Pojava prvih zuba kod deteta izaziva bol, koju prati nervoza  i plač bebe. i naravno da su takve noći mučne. Bebe se tada bude,  najčešće, vrištanjem, jer i njih je probudio oštar bol. Bol će te ublažiti masažom desni mešavinom ulja od karanfilića i maslinovog ulja u odnosu 1:5 (1ml ulja karanfilića i 5ml maslinovog ulja). Takođe na tržištu postoji desetak gelova namenjenih ovoj svrsi koji sjajno pomažu u “nicanju zuba”, a bi bilo dobro da ih nabavite pre negošto vam se javi problem. Bez obzira na to što je tad teško prstom dodirnuti bebine desni, (one se opiru na sve načine jer pokušavate dirnuti bolno mesto), morate biti jače od njih i “savladati protivnika”. Kad uspete da jednom rukom stisnte obraščiće tako da beba mora da zine, prstom druge ruke namažite crveni deo desni pomenutim  preparatima. Svi pomenuti preparati deluju veoma brzo, tačnije, rashlađuju bolno mesto. Nemojte koristiti stavljanja vina ili rakije na bebine desni. To nije dobro – a možete opiti mališana, uspavati ga napraviti još veći problem.

Saveti za dojilje

Pravilnom ishranom bebe , dojenjem omogućuje se brži rast ,zdravlje i napredak deteta. Bebu treba što više i duže dojiti ukoliko za to ne postoje neke smetnje od strane bebe i majke. Ukoliko dojilja ima smanjenu količinu mleka treba da pije jak čaj od koprive, zaslađen medom ili čaj od mlevenog morača.Ishrana majke bazira se na unošenju svežeg voća, povrća, mleka i kuvane pšenice. Po narodnom verovanju i uzimanje jedne glavice crnog luka uz salatu povećava produkciju mleka.

Za pojačan rad mlečnih žlezda preporučuje se korišćenje čaja koji se dobija kao meševina 40g bosiljka, 30g matičnjaka, 30g celera, 30g kima i 20g anisa. Plodovi se samelju i pomešaju, i četri supine kašike mešavine se preliju sa 500ml ključale vode, ostavi poklopljeno 20 minuta i pije umesto vode tokom celog dana. Može se zasladiti medom.

Protiv štucanja se koristi  mešavina bosiljka i nane (6g) koja se prelije sa 200ml ključale vode, odstoji 10 minuta poklopljeno i pije u malim gutljajima. U iste svrhe možete koristiti i čaj od mirođije koji pripremate na isti način kao i predhodni.

Protiv proliva Koristiti čaj pripremljen od lista dunje ili mešavinu koja se dobija mešanjem jednakih delova plodova borovnice, divlje jabuka, divlje kruške i ploda šipka.
Takođe preporučujemo upotrebu čaja od biljke drače (čalije) koji se priprema tako što se 5-6 šeširića biljke preliju sa 150ml vode, ostavi da ostoji 15-20 minuta i dobijeni čaj podeliti na tri doze po 50ml  koje se popiju u toku dana.

Napomena: Kod proliva čajevi koji se piju unose se u organizam u nezaslađenom obliku.

Kupanje deteta

Bebu možete kupati u blagom čaju čaju od cveta bagrema(Rabimia pseudoacacia). Ako bebina koža nije čista ,ima osip kupamo je u čaju od ruzmarina – ova kupka okrepljuje ceo organizam.

Lekovite kupke se pripremaju dodatkom čaja od lavande, ruže, kamilice, bosiljka  ili nekog drugog lekovitog bilja u vodu za kupanje. Čaj se priprema tako što se u 1 litar ključale vode doda 50g bilja. Ostavi da se prohladi 10 – 15 minuta, a zatim doda u vodu za kupanje. Lekovite kupke omogućavaju bebama lepši san, bebe su mirnije i imaju zdraviju kožu.

Nije potrebno da budete profesionalno kvalifikovani da biste otkrili kako se razvija vaše dete. Posmatrajte vašu bebu i bavite se njome.