Domaća apoteka: Saveti za domaćice

Zar morate ići do prve apoteke ili prodavnice zdrave hrane zbog 20g nane, majčine dušice ili belog sleza, bilja koje kod nas raste svuda u izobilju?

Bezbroj modernih lekova, proizvedenih na veštački način pruža sve što je potrebno bolesnom čoveku, iz najudaljenijih krajeva, da uz pomoć lekara pobedi bolest.

U današnje vreme čovek nije orjentisan da sam sebi traži lek, pa umesto lekovitog bilja bez kog ne bi trebalo da bude ni jedno domaćinstvo, danas se neretko u kućama gomilaju zalihe svakakvih lekova, koji se obično nikada ne koriste. To je još jedan od oblika bacanja novca,  jer su industrijski lekovi dosta na ceni.

store-jars

Navešćemo vam spisak biljaka koje svaka kuća, posebno sa decom, treba da ima preko cele godine. Svaku biljku lepo osušenu treba čuvati u papirnim kesama, kartonskim kutijama, limekama ili staklenim teglama, koje se potpuno zazvaraju, označene – koja biljka je u kutiji i kada je brana.

Biljke ne možete čuvati beskonačno dugo jer sa vremenom gube svoja lekovita svojstva, zato je potrebno po mogućnosti obnavljati domaću – kućnu apoteku svake godine. Ukoliko se čuvaju u komadu, začinske biljke mogu da traju i do četiri godine, a salevene začinske biljke i dve do tri godine. Iako ne mogu da se pokvare, začinske biljke i začini mogu da izgube na jačini. Spakovano bilje odložiti na suvom, mračnom i hladnom mestu.

Variety of dried herbs on an old wooden backgroundNajpogodnije mesto je prostorija koja se zimi ne zagreva, ali gde nema drugih mirišljavih komponenti. Svaku biljnu vrstu čuvati posebno, nikako mešati u kutijama ili kesama. Pravilno čuvanje Lekovitog bilja u posudama koje se dobro zatvaraju produžiće im vek trajanja i sačuvati  aromu i ukus.

Ne može svaka domaćica imati sve biljke koje navodimo, ali u zavisnosti od podneblja u kome živite sebi možete obezbediti neke biljke. Najvažnije bilje kućne apoteke je:

 • Cvet: kamilice, belog i crnog sleza, lipe, hajdučke trave, gloga, ruže, ljubičice, kuruzova svile i zove
 • List: nane (pitome i divlje), matičnjaka, kupine, maline, oraha, breze, žalfije, ruzmarina, bokvice i šumske jagode.
 • Herba (cela biljka): majčina dušica, kantarion, varnilova trava, podubica, nana, rastavić i
 • Plod: šipka, anisa, morača, kima, korijandera, peršuna, šumske jagode, kestena, gloga, drena, trnjine i oskoruše.
 • Seme: crne i bele slačice, lana, dunje i lubenice.
 • Koren: belog sleza, sladića, lincure, maslačka, gaveza, perunike, iđirota i jagorčevine.
 • Kora: hrasta i krušine
 • Peteljke: trešnje, višnje
 • Cvetni pupoljci: majska ruža, breza, beli bor, crna topola.
 • Divlje voće: jabuke, kruške, oskoruše,

Vrlo je važno da u seoskom domaćinstvu uvek imate zalihe: kamilice, lipe, zove, matičnjaka, lista maline, jagode i plod šipka. Prema kalendaru sakupljanja lekovitog bilja može se napraviti program prema kome ćemo u toku naredne godine obnavljati naše zalihe. U formiranoj kućnoj apoteci neophodno je takođe imati i priručnik o pripremi nekih mešavina čajeva, ili o upotrebi lekovitog bilja u svrhe lečenja, jer kada nam je najviše potrebno treba se toga setiti, pa može poslužiti kao podsetnik.

I ako niste znali :

 • Kada kuvate, nemojte da sipate začine direktno iz posuda u kojima ih čuvate. Para od kuvanja će prodreti u posudu i začin će brzo izgubiti aromu i jačinu. Za zahvatanje začina iz posude koristite potpuno suvu kašičicu.
 • Aromatična ulja su veoma efiksna u borbi protiv bakterija i buđi. Staklena vrata tuš kabine će blistati ako ih prebrišete sa nekoliko kapi ulja limuna.
 • Kap ili dve ulja limuna možete naneti i na masne fleke na odeći. Kad odstoji, istrljajte i operite u mašini.
 • I čišćenje prozora možete olakšati „aromaterpaijom“. Pomešajte 5oml vode sa 10 kapi lavandinog ulja. Pored čistog stakala, miris lavande je odbojan za muve, pa će te se osloboditi i ovih dosadnih insekata
 • Za čišćenje kupatila i kuhinja pomešajte dve kapi ulja ruzmarina, četiri kapi limuna, tri kapi eukaliptusa i četiri kapi eteričnog ulja lavande. Promućkajte i perite ovom tečnošću radne i zaprljane površine.
 • Pre čišćenja poda u kantu s vodom sipajte četvrtinu šoklje alkoholnog sirćeta i deset kapi limunovog, ulja bora ili smreke.
 • Sameljite list ruzmarina u prah pa njime pospite svog ljubimca, ovaj prah je idealna zaštita od buva.