Namena

Nana ili Menta poreklo vodi iz Evrope ali zbog svojih lekovitih svojstava opšte je prihvaćena na svim kontinentima i zemljama. Jedan je od najomiljenijih napitaka kod ljudi koji obožavaju čajeve.

Koristi se kod poremećaja u varenju, ulje nane sigurno leči sindrom prenadraženih creva i deluje na povećanje količine i kvaliteta izlučene žuči, u kombinaciji sa kimom smanjuje količinu gasova u crevima, često se sa ružinom vodom, žalfijom i nevenom koristi za lečenje upale sluznice usne duplje i grla.

Listove nane treba brati dok su mladi jer tada sadrže najviši procenat eteričnih ulja, koja ovu biljku čine lekovitom i daju joj karakterističan miris. Pitoma nana ima jači miris od divlje i sadrži veće količine mentola, lekovite materije koja blagotvorno deluje na probavu.

Sastav čaja

10 listova nane

Osim listova nane možete napraviti i kombinaciju mešavinom sa kimom, ružinom vodom, žalfijom ili nevenom u zavisnosti kojoj potrebi je čaj namenjen,

Priprema čaja

Listove Nane stavite u posudu a zatim prelijte zagrejanom vodom i ostavite poklopljeno da odstoje 10 do 20 minuta.

Procedite i po želji dodajte malo limuna ili zasladite po sopstvenom ukusu. Veći efekat se postiže ukoliko čaj pijete topao ili mlak

Neželjena dejstva

Prekomerena upotreba čaja ma koje biljke može imati štetne posledice po zdravlje, a to je slučaj i sa nanom. Ukoliko konzumirate preteranu količinu ovog čaja može doći do grčeva, proliva, pospanosti, bola u mišićima, usporenog rada srca i drhtavice. Ovakvi slučajevi su vrlo retki ali bez obzira trebalo bi voditi računa i o tome kada sebi pripremate ovaj napitak i u kojoj meri. Nebi smeli piti više od dve do tri šolje čaja dnevno.

Ukoliko smatrate ovaj tekst  korisnim podelite ga na društvenim mrežama sa svojim prijateljima ili se prijavite na našu e-mail listu radi dobijanja novih informacija o našem radu.